perjantai 5. huhtikuuta 2013

Something old, something new, something gluten free



Hi and welcome back!
Today we're having something a bit different on here. Lately I have discovered that I'm not able to eat normal wheat products anymore so I've been doing some research of gluten free food. Especially different restaurants made me positively surprised by their menus. There's a lot of meals for these kind of special diets. Therefore I wanted to try to bake something gluten free for the first time in my life. I had this great focaccia recipe, which was unfortunately wheat based, so I searched for a gluten free version on Internet. 
Some of you, like me, might think that gluten free means instantly bad or tasteless food. This recipe here proved my expectations wrong. You actually couldn't taste the difference!
//
Moi ja tervetuloa takaisin!
Tänään meillä on syynissä vähän erilainen tapaus. Viime aikoina en ole syystä tai toisesta pystynyt käyttämään viljatuotteita, joten olen tutkinut gluteiinittomia vaihtoehtoja. Erityisesti eri ravintoloiden ruokalistat ovat positiivisesti yllättäneet minut. Tarjolla on paljon erikoisruokavalioiden annoksia. Siksipä halusin kokeilla ensimmäistä kertaa elämässäni leipoa jotain gluteiinitonta. Minulla oli jo mahtava focaccia resepti, joka kuitenki valitettavasti oli tavallisiin jauhoihin leivottu. Etsin siis gluteiinittoman vaihtoehdon netistä.
Jotkut teistä, kuten minäkin, voivat ajatella että gluteiiniton tarkoittaa automaattisesti pahaa tai mautonta ruokaa. Tämä resepti todisti ainakin minun ennakkoluuloni vääriksi. Ero ei pysty oikeastaan edes maistamaan!


5dl (16 fl oz) Water // Vettä
25g (0,8 oz) Yeast // Hiivaa
1 Tbsp Psyllium powder // Psylliumkuorijauhetta
3 Tbsp Olive oil // Oliiviöljyä
1,5 Tsp Salt // Suolaa
2dl (7 fl oz) Dark gluten free flours // Tummaa gluteiinitonta jauhoseosta
4dl (14 fl oz) Normal gluten free flours // Gluteiinitonta jauhoseosta
120g (4,4 oz) Sun dried tomatoes // Aurinkokuivattuja tomaatteja
30g (1 oz) Black pitted olives or slices // Kokonaisia tai viipaloituja mustia, kivettömiä oliiveja
Rosemary // Rosmariinia
Fleur de sel // Sormisuolaa

Preheat the oven to 225°C (440 F)


Let's start by breaking the yeast into the 5dl of body temperatured water. Add the psyllium powder and mix it well. Let the base sit for 10mins.
//
Aloitetaan murentamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen (5dl). Lisätään psylliumjauhe ja sekoitetaan hyvin. Anna pohjan turvota 10min ajan.



Then we can add the rest of the ingredients: oil, salt and flours. The dough is not as thick as a normal bread dough so we mix it up with an electrical mixer for about 5mins.
//
SItten lisätään loput aineet: öljy, suola ja jauhot. Gluteiiniton taikina ei ole yhtä paksua kuin normaali leipätaikina, joten se sekoitetaan vatkaimella 5min ajan.


Spread the bread on a covered oven tray and let it rise for 20mins. Then spread the toppings and little bit of oil on top of the bread: sliced sun dried tomatoes, sliced olives, rosemary and fleur de sel. Bake it for 20 minutes and voilà!
 //
Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja anna taikinan kohota 20 minuuttia. Sivele pinta öljyllä ja ripottele pinnalle loput aineet: pilkotut aurinkokuivatut tomaatit, viipaloidut oliivit, rosmariini ja sormisuola. Paista leipää keskitasolla 20 minuuttia ja valmista tuli!


Ps. I finally found the manuals for our ancient ice cream maker so there will be frosted treats coming up soon! :))
//

Ps. Löysin vihdoin ohjekirjan meidän ikivanhaan jäätelökoneeseen, joten lähitulevaisuudessa näemme myös jäädytettyjä herkkuja! :))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti