maanantai 22. huhtikuuta 2013

The dessert of Gods // Jumalten jälkiruoka [Gluten free]




Greetings my chicsters!
On Sunday I celebrated the first actual warm spring day with this delicacy. I totally have fell in love with this recipe book I found from the library a couple of weeks ago and this recipe here just strengthen my love to gluten free baking. At first I hesitated with the tart, whether I'd bake it or not, but in the end I thought these two were combined for a reason. On this recipe you'll need an ice cream machine! Both of these two contain a good amount of pistachio nuts so I started to hunt for the best value to size ratio out there. Turned out that nuts are darn expensive!! :D The most reasonable bag I found was 400g (14 oz) and cost about 6€. The next step was to get a couple sore fingers by releasing every single nut from their shells. In total you'll need 200g (7oz) of those nuts and one 400g bag only gave me about 160g so another trip to the store was necessary. After 45mins I was ready to go! Notice, they sell plain pistachio nuts without any shells in some health store but the price rises way too high because of that.. Almost 20€/200g (7oz)!
//
Tervehdys chicsterini! Sunnuntaina juhlistin ensimmäistä kunnon lämmintä kevätpäivää tällä herkulla. Rakastuin täysin tähän leivontakirjaan (Leivo Gluteenitonta, Hannah Miles), jonka löysin kirjastosta muutama viikko sitten ja tämä kyseinen resepti vahvistaa vain rakkauttani gluteenitonta leivontaa kohtaa. Epäröin alussa josko tekisin torttua ollenkaan, mutta lopulta päädyin siihen tulokseen, että nämä kaksi on laitettu yhteen syystä. Tässä reseptissä tarvitset jäätelökoneen!
Molemmat näistä sisältävät kunnon määrän pistaasipähkinöitä, joten lähdin metsästämään parasta hinta/määrä suhdetta. Kävi ilmi, että pähkinät ovat hiton kalliita!! :D Kaikista järkevin pussi, jonka löysin, oli 400g ja maksoi vähän päälle 6€ (Prismasta, X-tra:n tuote). Seuraava vaihe oli saada muutama kipeä sormi vapauttamalla jokainen pähkinä kuorestaan. Kokonaisuudessaan pähkinöitä tarvitaan 200g ja yksi pussi tuotti tulosta vain 160g verran, joten toinen kauppareissu oli tarpeen. 45 minuutin jälkeen oli vihdoin valmis leipomaan!
Huomaa, että valmiiksi kuorittuja pähkinöitä löytyy esim. terveyskaupasta, mutta hintakin pomppaa taivaisiin sen myötä.. melkein 20€/200g!


Let's begin from the ice cream // Aloitetaan jäätelöstä

3 Egg yolks // Munankeltuaista
5 Tbsp Sugar // Sokeria
3dl (10 fl oz) Cream // Kermaa
100g (3,5 oz) Chopped pistachio nuts// rouhittuja pistaasipähkinöitä
0,5 Tsp Vanilla extract // Vaniljauutetta
Green food color if you want // Vihreää elintarvikeväriä halutessasi

The original recipe told to use 1dl (3,5 fl oz) of milk and 2dl (7 fl oz) of cream but I wanted to have extra creamy ice cream so I replace the milk with cream. It's up to you how you like your ice cream. :)
//
Alkuperäisessä reseptissä oli 1dl maitoa ja 2dl kermaa, mutta itse halusin oikein kermaista jäätelöä, joten korvasin maidon kermalla. Voit päättää itse oman jäätelösi koostumuksen. :)



Whip the egg yolks and sugar lightly. Measure the cream (possible milk) and pistachios into a pot and bring it up to the boil.
//
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Mittaa kerma (mahdollinen maito) ja pistaasit kattilaan ja kiehauta nopeasti. 


Pour the cream-pistachio mixture into the yolk mixture and whip it up with a mixer. Pour it back into the pot and heat it up until the texture gets thicker. Then add the vanilla extract and the possible food coloring and let it cool down.
//
Kaada kerma-pistaasi seos keltuaisiin ja vatkaa ne keskenään sekaisin. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sitä, kunnes se tulee paksummaksi. Lisää sitten vaniljauute ja mahdollinen elintarvikeväri ja anna seoksen jäähtyä.



Start up the ice cream machine and pour the mixture in. Let the machine do its job for 25-35 mins (check your own machine's instructions) and then pour it into a box with a lid and store it in a freezer.
 //
Käynnistä jäätelökone ja kaada jäähtynyt seos koneeseen. Anna koneen tehdä tehtävänsä 25-35 minuutin ajan (tarkista oman koneesi ohjeet) ja kaada se sitten kannelliseen rasiaan pakastamista varten.

Then the chocolate tart // Sitten suklaatorttu

260g (9 1/5 oz) Dark chocolate // Tummaa suklaata
100g (3,5 oz) Butter // Voita
3 2/3dl (12,2 fl oz) Powdered sugar // Tomusokeria
4 Eggs (yolks and egg whites separated) // Kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna)
1 Tsp Vanilla extract // Vaniljauutetta
100g (3,5 oz) Powdered pistachios (use a mixer to powder them) // Pistaasipähkinäjauhetta (jauha pähkinät yleiskoneessa)

+ 23cm (9 inch) buttered springform pan // voideltu irtopohjavuoka

Preheat the oven to 180°C (350F)


Melt the chocolate and butter in a water bath. Let it cool down to room temperature after melting.
//
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Anna sen sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 



Whip the egg yolks and powdered sugar lightly. Fold lightly in the cooled down chocolate, vanilla extract and pistachio powder. Then whip the egg whites till you can form little peaks from it. Fold it also in. The egg whites are supposed to make the tart batter smoother and reduce the thickness.
//
Vatkaa keltuaiset tomusokerin kanssa kevyesti. Kääntele mukaan jäähtynyt suklaa, vaniljauute ja pistaasijauhe. Vatkaa sitten valkuaisia niin kauan, että voit lopulta muodostaa pieniä huippuja siitä. Kääntele vaahto myös mukaan. Valkuaisten pitäisi notkistaa taikinaa reilusti.



Pour the batter into a buttered springform and let it bake for 25-30 mins. The surface should be nice and crispy meanwhile the insides are still a bit squishy. Almost like an mud cake. When cooling down, the cake gets more solid so make sure to release the springform pan after the cake has completely cooled down.
//

Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja anna paistua uunissa 25-30 minuuttia. Tortun pinnan pitäisi olla rapea, mutta sisus vielä pehmeä. Melkein kuin mutakakku. Jäähtyessään tortusta tulee kiinteämpi, joten ennen vuuan irroittamista, anna tortun jäähtyä kokonaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti